Beskrivelser af mine mest anvendte  kystwoblere, gennemløbsblink og blink
Da jeg begyndte på udviklingen af denne side havde jeg netop fanget min første havørred på bombarda og Gulp. Derved blev min lystfiskerskæbne for de følgende 3 år beseglet - jeg fiskede stort set ikke med andet! Med stor tilfredshed og en vis succes, synes jeg selv. Alt omkring mit fiskeri med bombarda og Gulp kan du finde i særskilte kapitler på denne hjemmeside.
 
Af samme grund fisker jeg mindre med blink, end jeg gjorde da denne side blev planlagt. Når jeg ikke fisker med Gulp, er der oftest en gennemløber, der finder vej til enden af min line. Baggrunden er min erfaring for at de giver mig lange kast og at de har gode fangstegenskaber.

Jeg har også en svaghed for kystwoblere, især Djurswobleren, som det desværre - hulk - ikke længere er muligt at købe. En række andre kystwoblere har dermed fået mulighed for at bevise deres værd. Jeg har beskrevet mit valg af ksytwoblere nedenfor.

Jeg har bestemt ikke helt afskrevet blink, især Stripper og Snapper er med på kysten og finder vej til vandet i ny og næ. Jeg viser nedenfor ligeledes et udvalg af de blink, jeg vil vælge som førstevalg til en kysttur.
 


Fra en testtur med gennemløbsblink og blink 'en masse'

Gennemløbsblinkene har hver fået deres egen side, de øvrige blink har hver især en kortere beskrivelse.

 

Overblik over de kystwoblere, gennemløbsblink, blink og fluer jeg oftest anvender:
 Kystwoblere

 

Kystwoblere kan ofte fiskes langsommere end blink, uden at sætte sig i tang og sten, i hvert fald hvis det er langtkastende og dermed tungere blink, man sammenligner med.
De kan være meget livagtige og har for mig at se en form for appel i kraft af deres ofte vellignende 3D-udformning.
Mange bevæger sig livligt ved både langsom og hurtig indspinning.
De kaster i nogle tilfælde ikke så godt (læs: langt) på grund af relativ lav vægt kombineret med relativ stor luftmodstand set i forhold til mange blink. Men nogle gør, blandt andet Djurswobleren og Kutlingen.

Mine mest anvente kystwoblere er beskrevet i særskilte kapitler nedenunder.
Det er Salty, Trustrup wobleren, Djurswobleren, Goby og Great Heron, jeg næsten altid vælger imellem, når jeg skal fylde en æske med kystwoblere til en kysttur.

Jeg vil mene, at med den rette blanding af vægte og farver af disse kystwoblere er man godt rustet til en start. Alle har deres egne favoritter og præferencer, så selvom jeg fremhæver de nævnte kystwoblere, betyder det ikke, at jeg ikke synes der findes andre gode. Også nogle, som jeg af og til lægger i æsken til favoritterne. Der kunne jo opstå en situation, hvor det lige var en anden slags, jeg fik lyst til at bruge

På fotoet herunder ses eksempler på nogle af de andre gode kystwoblere, jeg har.


Fluoroscerende Trout Quiver, OGP Musen, Kutlingen og den sidste,
som jeg saft suseme ikke kan huske navet på :-/
 

 Kinetic Salty, nu Westin Salty
Salty 18 g er en af de kystwoblere, jeg fisker mest med.
Den kaster rigtig godt, den har en god gang i vandet, og jeg har fanget fisk med den.
Jeg bruger den blandt andet, når jeg gerne vil kaste i modvind og have en wobler jeg kan fiske højt i vandet.
Jeg har den selvfølgelig også i lettere og tungere udgaver, og i alskens farver.
Her er et udvalg af dem


Kinetic Salty - nu Westin Salty

Et sidespring:
Salty er udviklet på baggrund af Djurswobleren (den ægte, se længere nede), en legendarisk kystwobler, der i sin originaludgave (efter min mening) er uovertruffen. Og som desværre ikke produceres mere.
Salty er efter min mening nok god, men ikke helt så god som den originale Djurswobler.
 

 Trustrup wobleren
En anden yndling er Trustrup wobleren. Den blev lavet af Anders fra Grejbutikken i Trustrup. (Butikken i Trustrup er nu lukket, men wobleren kan stadig købes rundt omkring, blandt andet Lystfisk.dk)
Den kaster ikke så langt, men den har også en rigtig æggende gang i vandet, og går en anelse dybere end Kinetic Salty ovenfor. Fanger mange fisk på Djursland.


Trustrup wobleren
 

 Djurswobleren

Da jeg flyttede til Djursland, gik der ikke lang tid før jeg blev præsenteret for Djurswobleren. Den minder en del om de andre woblere jeg bruger ved kysten, og det er der nok en grund til: de duer! Djurswobleren kaster forrygende og har en fantastisk livlig gang i vandet. Og så kastede den en havørred af sig på den allerførste tur! :-)

Djurs wobleren laves desværre ikke mere, så jeg kan kun skuffe forventningerne hos folk, der læser om dens fortræffelige kaste- og fangstegenskaber. Så det er der ikke så meget ide i at gøre.
 


Den uovertrufne, ægte Djurswobler er desværre ikke længere i produktion

Kinetic Salty er efter sigende en "kopi" af den, men mangler - efter min mening - lige det sidste i at være helt så god. Men Salty'en er absolut værd at have i grejæsken, for selvom den ikke er lige så god som sit forlæg, så er den stadig god.
 

 Goby og Great Heron

Goby har lidt de samme kasteegenskaber som Djurswobleren, som de også minder meget om. Det vil sige de er langtkastende. Livlig gang i vandet, kan fiskes langsomt og hurtigt.


Goby og Great Heron

Great Heron kan jeg ikke sige så meget om endnu, idet den er nyindkøbt. Men da jeg kiggede på den, syntes jeg bare den så ud til at være rigtig god. Den har et stort "sving" i formen i forhold til de andre kystswoblere, jeg har præsenteret, og dermed synes jeg den er et godt supplement.
Mere følger, når jeg har samlet erfaringer med den.
  

 Gennemløbsblink

 

Når jeg ikke fisker med bombarda, er det dog ofte gennemløbsblink, jeg binder på i stedet. Især hvor der er stærk side- eller pålandsvind, eller hvor der er brug for meget lange kast, synes jeg at gennemløbsblink er rigtig gode. Nedenfor er vist et lille udvalg.


Et lille udvalg af forskellige typer gennemløbsblink; Fra kl. 12 og uret rundt:
2 x V6, Hugormen, 2 x Snurrebassen, D360, TMF S-blink, Fladbukken,
TMF Pornopilen, gennemløbswobler og 2 x Sømmet fra Ken, Westin Sømmet

Den første gennemløber, jeg stiftede bekendstskab med, var Fladbukken. Det faldt tidsmæssigt sammen med, at jeg flyttede til Djursland, så det er måske ikke så mærkeligt, at det ret hurtigt kastede fangster af sig. Farven, der er vist på fotoet herover (crys/sort/guld), er uden tvivl min yndlingsfarve.

Ellers er det især Snurrebassen samt forskellige udgaver af Sømmet, som jeg holder af at bruge. De kaster længere end Fladbukken, og er derfor også velegnede i stærk vind, hvor bombarda-gulp fiskeriet ikke er optimalt.

Blandt udgaverne af Sømmet er der særlig to, jeg er blevet fortrolig med, og som jeg bruger meget - eller er rækkefølgen den modsatte? :-)
Det er Westin Sømmet og den udgave, som laves og forhandles af Ken Holmsted Sørensen (Møns Fiskeguide). På fotoet i position 10, 11 og 11.30.

Gennemløberne har fået hver deres egen side, hvor du kan læse mere om dem:
 

Du kan læse om valg og montering af krogen til gennemløber her:


 

 Blink
Og så er der jo alle blinkene. Igennem tiden har der ligesomsamlet sig en formidabel samling blink i mit hjem. Jeg ved (næsten) ikke hvor de kommer fra, for når sandheden skal frem, så fisker jeg jo mest med bombarda og Gulp og herefter med gennemløbsblink.

Af og til er det dog alligevel et blink, der kommer på enden af linen, og da er det de nedenfor præsenterede modeller, der mest sandsynligt er den heldige.

De klassiske:
Möresilda og Pilgrim minder om hinanden, og er begge gode til lange kast. Toby er tyndere i godset, og kaster kortere. Filur har mindre svaj end end de to første blink, men er ellers af samme støbning.

Snapper fisker jeg efter bombarda på dage, hvor jeg synes Gulp'en trænger til afløsning.
Stripperen fisker jeg med på dage, hvor lange kast ikke er nødvendige - for eksempel også fra kajakken.


Fra venstre: Möresilda, Pilgrim, Toby, Filur, Snapper (2), Stripper (2)

Af nyere og særdeles langtkastende blink i min æske, vil jeg især fremhæve de to typer, som er vist nedenfor: Skærsilden og Bornholmerpilen.

Skærsilden er lille og kompakt, Bornholmerpilen minder meget om Sømmet - begge er de formidable til at kaste langt.


Skærsilden (2) og Bornholmerpilen (8) i forskellige farver og vægte

Selvfølgelig er der andre, jeg kunne nævne, men jeg vil holde mig til de nævnte blink af den simple årsag, at det er dem, jeg selv har med i min blinkæske, når det er det fiskeri, jeg dyrker.
 

 Kystfluerne til bombarda
Og så er der jo fluerne til fiskeri med bombarda. Jeg har skrevet mere i kapitlet om bombarda fiskeri, men her er de også lige præsenteret, de fluer der pt. er at finde i min bombarda-flueæske:

 


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk