Hjemmelavede Gaffel blink

I mangel af bedre ord har jeg valgt at kalde mine hjemmelavede blink for gaffelblink. Men de kunne med lige så god ret hedde skeblink - og gør det for nogle.
De er nemme at lave, koster ikke ret meget i produktion og fisker glimrende.

De er meget familievenlige, idet børn og nybegyndere ikke behøver at være bange for at smide nogle dyre blink ud, hvis de får bundhug. Monteret med silkekrog under fiskeriet efter hornfisk er de særlig velegnede til disse grupper, idet faren for at en vildfaren krog sættes sig fast et eller andet sted heller ikke er tilstede.
Ideelle betingelser for nybegynderen/barnet.


Nederste gaffelblink tog en hornfisk dagen før billedet blev taget

Især til fiskeriet efter hornfisk bruger jeg dem, her monteret med en silkekrog eller en lille trekrog i en 5 cm nylontjavs.


Gaffelblink med silkekrog narrede denne hornfisk
  
 

Sådan laver du et gaffelblink
Det er besnærende enkelt:
1) I din lokale genbrugsforretning kan du købe en stabel gafler for et lille beløb.
2) Sav gaflen over på et passende sted.
3) Bor et hul i hver ende af gaflen.
4) Slib enden rund.
5) Monter en springring i hvert hul, og en krog eller en silkekrog


Fra gaffel til blink på 10 minutter...

Voilà - du har dit gaffelblink. Nu skal du bare montere en krog eller en silkekrog, og du er klar til at bruge dit gaffelblink.

Men vent lidt: hvis du, som jeg, kan lide at gejle dem lidt op, så køb noget selvklæbende glimmerværk, nogle selvklæbende øjne og noget maling.


Et udvalg af materialer man kan vælge at gejle gaffelblinkene op med

Kun fantasien sætter grænsen for hvordan dit blink kan komme til at se ud - og alle kan være med, også børnene.


Nr. 1 og nr. 4 fra oven har taget hornfisk - vel primært fordi
det er dem, der har været i vandet ...

 


Blink-bukke-maskinen
Hvis du synes dit gaffelblink trænger til lidt ekstra sving, er det let at lave med en blink-bukke-maskine.

Den består af en kasse med 2 afsavede jernrør.
Blinket lægges på tværs af de to jernrør, og et tredje jernrør lægges henover. Slå med en hammer på det øverste jernrør, og blinket bukkes.

Røvballe-blinket
Røvballe-blinket er navnet på et ganske særligt gaffelblink. På billederne herunder kan årsagen måske anes:

En historie fra det virkelige liv:
En dag jeg gik ind i en grejforretning her i byen (jeg siger ikke hvilken) og da jeg snakkede med ekspedienten om hvilke blink og woblere han selv anvendte, sagde han til mig at han altid brugte Røvballe-blinket når han gik ved Jernhatten. Det slår aldrig fejl, sagde han: ved Jernhatten fanger Røvballe-blinket bedre end alle andre blink han kendte.

Jeg tror ikke at jeg købte nogle blink i butikken den dag, måske blot et par kroge eller lignende, og på vejen hjem gik jeg og funderede over hvor i alverden mon de 4 Røvballe-blink, jeg vidste jeg havde, mon var?
Nu er de fundet frem fra gemmerne igen, efter at have ligget i en skuffe i 15 år.

Det er sært, som tingene nogen gange udvikler sig...
 

Kim Ø. Jensen fra Hundested har sendt mig følgende hyggelige historie om hans første oplevelser med gaffelblink - eller i dette tilfælde må det rettere hedde ske-blink:
 

Jeg var i en del år teknisk medarbejder på et Røde Kors asylcenter. En af mine opgaver var at uddele bestik og køkkengrej til vores beboere. Hvert år når vi havde status, gjorde vi den iagttagelse, at vi uddelte utroligt mange skeer i forhold til så meget andet bestik.

Engang fik jeg så en tværfaglig opgave, nemlig at tage på fisketur med drengene på centeret. Én af drengene viste mig med stolthed sine fiskegrejer, hvoraf meget var hjemmelavet... Jamen, så var det da helt slut med at uddele ekstra skeer. Ungerne brugte nemlig skeskaftet til at lave smalle flipperagtige blink, og selve skeen blev brugt som "geddeske" ofte malet blå eller mørkegrøn.
Tricket til gedder var så at spinne ind i små ryk, så skeen lignede en frø.

Hornfisk kan også fanges på almindelig rustfri teskeer, de vejer typisk en 10-20 gram. Et hul i skaftet og et hul i skeen, to springringe, en tavs og en krog, evt. silke, og man er klar. Krogen sætter jeg i ske-enden, hvor meget det betyder med hvilken ende ved jeg ikke.

Kim Ø. Jensen
Hundested

 

 

Tak for den gode historie, Kim.
Herfra sender jeg en anerkendende tanke til de gæve unger i asylcenteret
- det er rart at høre, at der er initiativ og virkelyst holden i de unge knægte, der jo nok ikke ellers har de sjoveste vilkår.
Knæk og bræk derude!


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk