Hvilken type kajak skal jeg vælge?

Når talen falder på fiskeri fra kajak, er det en havkajak, de fleste kommer i tanker om som det første. men det er langt fra den eneste type kajak, der findes, og i forhold til fiskeri fra kajak er det velsagtens langt fra den mest udbredte.

De nyere sit-on-top modeller, er i mange tilfælde bedre egnede til kajakfiskeri, og er ikke uden blevet mere og mere populære blandt kajakfiskere. Alligevel er det ikke entydigt, hvilken kajak den enkelte skal vælge, for der er fordele, begrænsninger og ulemper ved alle typer. Det "rigtige" valg afhænger for den enkelte af en lang række faktorer.

Nogle af disse faktorer er: hvor skal der primært fiskes - sø, fjord, åben kyst? Hvor skal kajakken primært søsættes? Hvilke transportmuligheder er der til rådighed? Hvor stor/lille er fiskeren, hvad vejer han/hun? Skal der være mulighed for at rigge til med mange stænger og masser af grej, eller vil det primære fiskeri være med blot én stang? Og så videre.

Jeg gennemgår nedenfor kort de forskellige relevante kajaktyper og beskriver fordele og ulemper i forhold til hvordan de er at fiske fra.

Fælles for kajakkerne er at de er lette at transportere, kan søsættes næsten overalt, man kan hurtigt flytte sig til en ny fiskeplads og man kan nå pladser, man ikke kan ikke kan nå fra land. Men så begynder forskellene at vise sig:


Jeg er fuldt og helt faldet for pedalkajakker til fiskeri. Muligheden for at kunne fiske samtidig med at man har fremdrift er uvurderlig.
Pedaldrevet fra Native Watercraft kan både bremse og bakke, hvilket er en betydelig fordel, og noget jeg slet ikke vil undvære.

Havkajakken (SIK, "sit-in-kajak") er velegnet til at ro i åbent vand. Den er retningsstabil og "sikker" også i relativt hårdt vejr og man kan medbringe oppakning til f.eks. en lejrslagning. Jeg forudsætter at den valgte havkajak hører til den bredere og mere stabile ende af skalaen, da det klart er at foretrække hvis den skal bruges til at fiskes fra.
Havkajakken har et cockpit man kravler ned i, og det dækkes af et skørt/spraydeck som sikrer, at der ikke kommer vand ned i cockpittet selvom kajakken eventuelt skulle blive overskyllet under sejladsen.
Det er ikke bekvemt at sidde i en havkajak med waders og vadesko på, neoprensko er her en fordel.
En traditionel havkajak er ikke fra fabrikken udstyret med holdere til stænger og andet lystfisker-lir, så her skal man selv i gang. Det kan man nu også få meget sjov ud af, hvis man er den type.
Derudover kan man ind imellem fisketuren bruge havkajakken til "almindelig" kajakroning, og dertil lange ture, hvilket f.eks. en sit-on-top model ikke er nær så velegnet til.

Udover den for fiskeren ubekvemme siddestilling, der er i en havkajak, hvor man ikke så let kan vende og dreje sig og derved få adgang til grej og udstyr bagved sig og i luger, er en anden ulempe ved denne kajaktype at den kan være svær at entre hvis man går i fra kysten i bølgegang - er der først kommet vand ned i cockpittet, skal det pumpes ud igen.

Sit-on-top (SOT) kajakken stiger man ikke ned i som i havkajakken, men som navnet siger stiger man nærmere op på den. En SOT er immun overfor overskylning, idet den er konstrueret med drænrør, som vandet løber ud af.

Til kajakfiskere fås kajakker udstyret med stangholdere og andet lystfiskerrelateret udstyr fra fabrikken. Det gør naturligvis selve tilrigningen af kajakken nemmere. Men det er langt fra sikkert, at man er tilfreds med de medfødte løsninger - hver kajakfisker vil have sine egne ønsker til rigningen, så de fleste skal alligevel være forberedt på at skulle bore huller i kajakken før eller siden.

Den er mindre egnet end havkajakken til lange ture eller til ture med megen oppakning, og ikke egnet i hård sø. Nogle modeller har stuverum til lidt oppakning.

Det er langt lettere at kommet til grejet (stænger, woblere, kaffe mv.) pga. siddestillingen i kajakken, og man kan f.eks. sidde med fødderne ud over rælingen på kajakken mens man fisker. Nogle sit-on-top modeller er så stabile, at man kan stå op og fiske i dem.

Ved landgang fra åben kyst er SOT kajakken bedre egnet fordi vand fra eventuelle overskyllende bølger blot løber af kajakken igen.

Sit-on-top med pedaler er en meget spændende nyskabelse for kajakfiskeren. Jeg har kendskab til to modeller, den ene med luffer som en sæl (Hobie), den anden med skrue, så man også kan sejle baglæns (Native Watercraft).

Disse fiskekajakker har de samme fordele som den almindelilge sit-on-top, men dertil den åbenlyse fordel, at når man bruger fødderne til at skabe fremdrift har man hænderne fri til f.eks. at kastefiske, rigge til, drikke kaffe, tage fotografier mv.

For mig personlig er der ingen tvivl over hovedet: en pedaldrevet kajak er for mig den allerbedst egnede kajaktype til kajakfiskeri. Hobiekajakkerne er mest udbredte, men for mig er det en uvurderlig og efterhånden uundværlig fordel, at kunne bremse og bakke, som man kan med drevene fra Native Watercraft.

Prisen har lige fået et nøk opad, hvilket desværre nok vil afholde mange fra at anskaffe sig sådan en fiskekajak fra starten, men omvendt må det siges at det er mit indtryk, at de måske er pengene værd; det er min klare fornemmelse, at har man først prøvet en pedaldrevet fiskekajak, så er man "hooked for life"...


Havkajak

Fordele:
God i hård sø
Egnet til lange ture og oppakning
Hurtig
Retningsstabil
Kan anvendes til "alm." roning
Ulemper:
Ikke så let at komme ned i/ud af
Man sidder mere fastlåst ift. grejet

Sit-on-top

Fordele:
Nem at stige op på/ned af
Nem at rigge til
Lettere adgang til grejet under roning
Ulemper:
Ikke egnet til hård sø
Mere vindfølsom end havkajak

Sit-on-top m. pedal

Fordele:
De samme som Sit-on-top, og derudover:

Man kan arbejde med hænderne samtidig med at man beholder fremdrift. En uvurderlig fordel.

Ulemper:
De samme som Sit-on-top, men mindre vindfølsom end sit-on-top

Prisen 

© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk