UDSTYR OG GREJ TIL KAJAKFISKERI

Der er ingen grund til at udskyde det længere, så lad mig sige det, som det er: kajakfiskeri er en grejkrævende sport!

Det gælder i hvert fald for rigtig mange kajakfiskere, for mens nogle blot tager en fiskestang og et blink med på roturen og fisker lidt undervejs, er der andre der modificerer kajakken til den rene fiskemaskine med GPS, ekkolod og andet ekstraudstyr for at optimere fiskeriet.

Der er utallige måder at kombinere grej og udstyr, og hver enkelt kajakfisker har sit eget niveau for hvor avanceret det skal være, for at det passer til netop ham eller hende. Jeg har her samlet noget information om hvilket grej og udstyr, man kan vælge til fiskeriet fra kajak.

Noget er absolut nødvendigt, andet er højst brugbart, og meget er for den dedikerede og specialiserede kajakfisker. Som med alt andet er det individuelt hvad der passer til ens temperament og fiskeri.
    


Stangholder

Stangholder er måske den mest grundlæggende forskel på en kajak og en fiskekajak. De første fiskekajakker var faktisk ikke andet end netop det - kajakker med stangholdere monteret.

Stangholdere tjener to formål. Dels som opbevaring under sejlads og dels som mulgihed for at man kan dørge mens man ror.
De får i modeller, hvor stangen er placeret så den peger llige op i luften, og i modeller der kan vinkles. Det er de sidste der egner sig til at dørge med.

Der er mange muligheder for at montere stangholdere på kajakken. En fiskekajak som for eksempel Native Watercraft Mariner 12.5 Angler (min fiskekajak) vil typisk have nogle monteret fra fabrikken.

Stangholdere fås som modeller, der skal monteres i kajakken (hjælp, der skal bores huller!) og modeller, der er beregnet til at montere ovenpå et emne - med den løsning behøver man ikke bore permanente huller, men kan eventuelt udvikle et system hvor man fastspænder/fastskruer eller på anden vis fæstner stangholderen.


Anker

Et foldeanker på 1½ kg.

Sit-in kajak:
Man kan lave sig et simpelt ankerpositioneringsystem ved at trække et tov igennem et par øjer fra forenden af kajakken til bagenden, og så binde en ring fast i hver ende af tovet så det danner en løkke. Igennem denne løkke skal ankertovet glide, så kan man ved at trække eller hive i tivet flytte ankeret til forenden eller til bagenden af kajakken, og derved placere sig ideelt i forhold til plads, strøm og vind.

Sit-on-top kajak:
På min NW Mariner kajak har jeg monteret en clam cleat til at fastgøre ankertovet i. Der er forudmonteret et anker trolley system, der virker som ovenfor beskrevet. Her er det muligt at lave et quick-release system, så man hurtigt kan smide ankeret (og senere finde det igen), hvis storørreden hugger, eller andre forhold taler for at smide ankeret fra sig.

 


Ekkolod/Fish Finder

Lige siden jeg begyndte at fiske fra kajak, har jeg ønsket mig et ekkolod til kajakfiskeriet. Nu har jeg købt et; Lowrance Elite 5 DSI.

Udover at vise dybde, springlag og fisk, har dette ekkolod Down Scan Imaging som viser et fotolignende billede af bunden.

Og nu ved jeg, at har man først haft et ekkolod, så vil man aldrig undvære det igen


Lowrance Elite 5 DSI -
kræs for en kajakfisker


Andet ekstra udstyr ved fiskeri - også fra kajak:
... og en af grundene til, at jeg personligt har valgt at købe en sit-on-top fiskekajak: hvor skal man ellers have alt grejet...?
- polaroid solbriller
- lineklipper
- krogløsertang
- Priest
- galge
- lip grip
- fangstnet
- digitalkamera
- mobiltelefon
- digitalvægt
- viskestykke
- vand / kaffe / madpakke

© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk