Jeg beskriver i det følgende mine oplevelser med det grej, jeg selv fisker med. Vurderingerne er udtryk for min personlige erfaring, og de kan naturligvis diskuteres. Der er ingen endelig sandhed gemt her, men måske er der en ledetråd du kan bruge hvis du selv står og overvejer hvad du skal investere i.
Men det allervigtigste vil altid være dine egne erfaringer, idet vi ikke alle vil opleve udstyret ens.
Spinnestænger Hjul
Fenwick Ironfeather II, 9' 6-24 g Shimano Twin Power FA 2500
Fenwick Silver Wings, 12'6''
5-35 g
Shimano Twin Power 3000 SFC
Fenwick Ironfeather Momentum 10'' 8-32 g Abu Sorøn STX60
    Abu Sorön STX40
Fenwick Ironfeather II, 9' 6-24 g.


Fenwick Ironfeather II kaster perfekt og giver god føling med agn og fisk

Foranlediget af en rund fødselsdag fik jeg mulighed for at anskaffe mig en kvalitetsfiskestang: Stangen, jeg forelskede mig i, var Fenwick Ironfeather II i 9 fods udgaven til kastevægt på 6-24 gram.
Og jeg har ikke fortrudt købet(/gaven) et sekund!

Stangen passer perfekt til fiskeri på kysten med kystwoblere eller blink på ca. 18 gram.
Den er væsentlig lettere end min gamle stang, og jeg kan således fiske med den i lang tid, uden at blive overanstrengt i armen.
Stangen kaster suverænt: det er forbavsende så lidt energi jeg selv behøver lægge i kastet - klingen gør en stor del af arbejdet selv, så jeg med relativ lille energi kan lave pænt lange kast.

De kystwoblere/blink jeg fisker med vejer ofte imellem 12 og 18 gram. Begge vægte klarer stangen rigtig godt. Især 18 gram, som også er min favorit vægt, kaster langt med denne stang. Og ofte er det jo slet ikke nødvendigt, hvorfor det føles ganske ubesværet for eksempel at kaste blinket ud på den anden side af det tangbælte, der ligger og byder sig til.

Vægte på 20-24 gram kræver en helt anden kasteteknik, med et meget blødere kast. Det kan føles lidt som om stangen er i fare for at knække, hvis man bare laver det sædvanlige hurtige svirp. Men når først kasteteknikken er indøvet, så er det muligt at lave endog meget lange kast med f.eks. en Fladbuk på 20 gram.

Med sine 10 øjer fordeles spændingen ved hug jævnt på hele stangen, hvilket er vigtigt når man fighter fisk! Billigere stænger har færre øjer, og jeg er overbevist om at den jævne fordeling af spændingen på stangen og den meget fleksible stang mindsker risikoen for at miste fisken, ved krogen bliver rykket ud af gabet på den.

Med andre ord giver stangen en aldeles sublim føling med agnen, så jeg kan mærke hvordan den gebærder sig derude. Selv de mindste bevægelser omkring blinket, og blinkets varierende bevægelser, registreres let. Det er en sand fryd, at have så god en føling med blinket og krogede fisk

Et par (små) minusser, trods alt:
Det er dog en ulempe, at samlingen imellem topstykket og bundstykket har det med at løsne sig. Problemet løses f.eks. ved at give han-ferrulen noget ferrule voks, så den ikke kan vride sig løs. Har hørt at bivoks også klarer sagen.

Et andet lille minus er, at hjulholderen skal efterspændes en gang imellem, da den har det med at løsne sig under fiskeri. Det er ikke noget problem, jeg gør det nærmest automatisk efterhånden - det er blot noget man skal være opmærksom på.

Jeg har også knap så gode erfaringer med at fiske med bombarda-flue på denne stang. Det kan sagtens lade sig gøre, men det er som om, at jeg har mere tendens til at få mere kludder i forfang og hovedline med dennes tang end med min "bombardastang" (se nedenfor). Især når der er side- eller modvind, er tendensen tydelig.

Det er også min oplevelse at stangen "støjer", når man som jeg fisker med Fireline. Et andet valg af øjetyper ville løse det problem. Det er muligvis sket med Ironfeather Momentum, som jeg ikke har haft mulighed for at fiske med endnu.

Et tip: hvis du fisker med fireline, vil det nok være en god ide at tjekke topøjet en gang imellem, så du kan skifte det, når det er er blevet slidt...

Konklusion:
Fenwick Ironfeather II er ikke den dyreste stang man kan købe, den ligger i prislejet mellem 1.000 - 1.500. Nogle bruger mange flere penge på deres stænger, men jeg synes at det er et fornuftigt prisleje for almindelige mennesker - det er helt sikkert, at de ekstra  penge man giver i forhold til de billigste stænger, er givet meget godt ud.
De eminente kasteegenskaber og den gode føling med blink eller fisk overstiger langt de små ulemper ved stangen, som jeg har nævnt.

Ud af fem stjerner vil denne stang af mig få fire:


Fenwick Silver Wings 12'6'' 5-35 g

Med denne fiskestang har jeg fået en stang, der er særdeles velegnet til fiskeri med bombarda og fiskeri med flåd og for eksempel levende tobis. Det krævede lidt tilvænning i starten på grund af den meget større længde, men efter at kastestilen blev tilpasset har det vist sig, at denne stang er en perfekt bombardastang for mig.


Der er ingen garanti for at en lang stang fanger
lange fisk, men her lykkedes det til fulde med
en havørred på 4½ kg fanget på bombarda og
Gulp fisket på Fenwick Silver Wings 12'6'' (t.h)

Længden bevirker, at forfanget er tilpas langt, selvom det ikke helt har samme længde som stangen, hvilket ellers er et godt udgangspunkt når man skal rigge sit bombardaflåd til. At forfanget er lidt kortere end stanglængden er især en fordel ved aften-/natfiskeri, og ved fiskeri i kraftig vind.

Når jeg fisker med bombarda har jeg oftest en Gulp Tobis eller en Gulp Crazy Legs Jerk Shad bundet på forfanget, af og til med en ophængerflue. Det er rimeligt tungt i forhold til blot at fiske med flue, og kræver derfor tungere bombardaflåd for at levere et kast, som giver mig en tilfredsstillende længde. Det magter denne stang til fulde.
Oftest fisker jeg med en 25g intermediate bombardaflåd, men ved kraftig vind går jeg op til 30g, i særlige tilfælde endog til 40g. Ved 40g skal kastene være forsigtige for ikke at overbelaste stangen, men så magter stangen det også fuldt ud.

I almindeligt vejr med 25g bombarda og Gulp Tobis kaster jeg lige så langt som ved almindeligt blinkfiskeri. Med en flue bundet på forfanget kan jeg kaste rigtig langt. Det er selvfølgelig sjældent nødvendigt at kaste 80 meter, men det er rart at kunne i de tilfælde, hvor det synes interessant.

Ved flådfiskeri med levende tobis har stangen også vist sig at være god. Igen er længden velegnet til at placere tobisen tilpas langt fra kysten med det listige og forsigtige kast, det kræver for ikke at rykke tobisen af krogen med kastet.

Stangens følsomhed er, som Iron Featheren beskrevet ovenfor, eminent, så jeg har rigtig god føling med agnens bevægelser og mærker tydeligt selv små nap i agnen.

De begrænsninger jeg har oplevet med denne stang er, at den med sin længde kan være en smule uhåndterlig at fiske med når det er meget mørkt. Den kræver lidt større aktionsradius end en kortere stang, og med det lange forfang kræver den et "følt" kast, især med Gulp - begge dele gør fiskeriet med denne stang lidt sværere i totalt mørke eller i kraftig vind.

Derudover betyder længden også, at den alt andet lige er lidt mere bøvlet at transportere. Det betyder dog ikke så meget, når man som jeg kører til fiskepladserne i bil.
På en lang fiskedag er den dog alt andet lige tungere at fiske med end en kortere stang, og det kan betyde noget for effektiviteten og for antallet af myoser i skuldrene.

Det er en god ide at give ferrulerne lidt ferrulevoks, så man undgår at stangspidsen flyver efter bombardaen ud i bølgerne.

Konklusion
Fenwick Silver Wings 12'6'' 5-35 g er en rigtig god "bombardastang" med forbehold for de begrænsninger, som længden naturligt giver. Den er på samme tid kraftfuld og følsom, og kan håndtere både lette og tunge bombardaflåd med korte eller lange forfang, og give lange kast hvor det er nødvendigt.

Denne stang lever fuldt op til mine forventninger til hvad en bombardastang skal kunne, og jeg giver den derfor fem stjerner:


Fenwick Ironfeather Momentum 10'' 8-32 g

Jeg har fisket med IF Momentum stangen i 10'' udgaven i de seneste to år, og er blevet rigtig glad for den. Når jeg udtaler mig om den, er det udelukkende i forhold til fiskeri med bombarda jeg kan vurdere den, for det er hvad jeg har brugt den til.

For mig er det en perfekt bombardastang til kystens havørreder. Den er realtiv lang (10''), hvilket for er godt når man fisker med bombarda - mange bruger længere stænger, f.eks. 11'' eller den 12.6'' jeg beskriver ovenfor.
Med sine "kun" 10'' er den dog mere velegnet til at gå med en hel lang fiskedag uden at få ondt i ryg og skuldre end de længere stænger. Da de fleste af mine ture er længerevarende, og min stang ofte bliver i bilen mellem turene, er det derfor endt med at blive min foretrukne stang til bombardafiskeriet.

Når jeg fisker med bombarda er det 90-95% af tiden med forskellige udgaver af Gulp. De er noget tungere og frembyder større luftmodstand end f.eks. fluer og regnorm (se afsnit om Bombarda og Gulp under Spinnefiskeri) - derfor bruger jeg tungere bombardaflåd end det ville være nødvendigt hvis det var en flue, der sad for enden af forfanget.
Momentum stangen kaster godt med et bombardaflåd på 30 g, og har heller ingen problemer med et bombardaflåd på 40 g.
Jeg tror måske at det oven i købet kan forholde sig sådan, at en lang dag med 40g flåddet er mindre belastende for ryggen end en lang dag med 30g flåddet fordi jeg stort set ikke behøver at lægge kraft i kastet, og alligevel får jeg en god længde. Husk at ved bombardafiskeri er kastet i forvejen forsigtigt, så de ekstra gram i forhold til opgivet kastevægt betyder åbenbart ikke noget.

Jeg oplever ikke at forfanget laver kludder eller andre gener, som et forkert stangvalg kunne betyde, og de gange jeg har haft en flue i forfanget har jeg ikke tænkt på at en anden stang ville have været et bedre valg. Kun måske i forhold til bombarda og regnorm, der fordrer meget bløde stænger, ville jeg nok nedgradere den lidt. Men det er jo ikke det, jeg bruger den til.

Så derfor har jeg ikke andre muligheder end at give denne stang 5 stjerner.
Den lever fuldt ud op til mit formål med den: at kaste 30 og 40g bombardaflåd ud på en god kastelængde en hel dag, uden at jeg får ondt i skuldrene: det!

 

 


Shimano Twin Power FA 2500


Shimano Twin Power er en fornøjelse at fiske med

Jeg har tidligere ejet et Shimano hjul, som jeg var meget glad for, lige indtil det gik i stykker. Da jeg skulle købe nyt, prioriterede jeg bl.a. en lavere vægt i forhold til mit tidligere hjul, og gerne Shimano som jeg havde gode erfaringer med.

Valget faldt - efter at have vurderet de forskellige muligheder i butikken - på Twin Power FA 2500.
Hjulet koster mellem 1.000 og 1.500 kr., og er således i mellemprisgrupen, set fra mit synspunkt. Det er en pris der er i orden at betale, hvis man fisker meget og en pris, hvor man må forvente at det er en ordentlig kvalitet.

Og det synes jeg så også jeg har fået. Efter tre års fiskeri kørte det stadigvæk rigtig fint og lækkert. Nu er det dog blevet en smule "løs" i det.
Håndtaget er behageligt at holde på, og hjulet kører let og lydefrit. Det er en god detalje, at man kan smøre hjulet med olie indvendig ved hjælp af "smørehullet".
Bremsen - i dette tilfælde en frontbremse - er let at indstille til den ønskede modstand. Det krævede lige lidt tilvænning, da jeg de første gange ville indstille bremsen under fight, men har man først prøvet det et par gange, går det let.

Set i forhold til prisen har jeg været meget glad for dette hjul. Det holdt godt så længe det varede, men nu går den ikke længere. Hjulet kan ikke længere bruges ved natfiskeri, da lineoplægget svigter.
I stedet for at lægge sig i den dertil indrettede rille ved bøjlen, vil linen af og til lægge sig udenfor med kaotisk lineoplæg, knækkede liner og mistede blink/bombarda-rig til følge.


Linen har ligefrem lavet en ridse i bøjlen hvor den fejlagtigt lægger sig

Løsningen hedder selvfølgelig en ny bøjle, men da hjulet efterhånden er blevet lidt "slapt", er det nu blevet et reserve- og låne-ud-hjul.

Tre års lydefri tjeneste er godkendt.
I mine øjne rækker pris/kvalitet forholdet til fire stjerner:


Shimano Twin Power 3000 SFC


Hjulet var med til at lande denne havørred på 4½ kg inden det gik "af lave"

Lige så glad jeg var for mit tidligere Twin Power hjul (se ovenfor), lige så ærgerlig har jeg været over dette.
Det er trist at sige at det langt fra lever op til de forventninger man rettelig bør have til et hjul som dels er fra Shimano og dels er i den prisklasse (ca. 2.500,- kr.).

Også med dette hjul er det lineoplægget, det er galt med. Langt fra altid, men nogle gange, glider linen ikke ned hvor den skal under indspinning, men bliver midt på bøjlen. Det giver totalt kludder i lineoplægget der er hulter til bulter på spole og hjul - og ak ve, hvis man ikke ser det (for eksempel fordi man fisker om natten), for ved næste kast springer linen!

Jeg har haft hjulet ind til reparation ad to omgange. Første gang blev problemet slet ikke anerkendt ("dét havde de godt nok aldrig hørt om før" - underforstået: så det passer nok ikke). De skilte hjulet ad og samlede det igen!
Men anden gang jeg kom med samme problem, fik jeg da en ny bøjle på.
Det hjalp et stykke tid, men nu er den gal igen, samtidig med at et nyt problem har vist sig: linen kan kile sig fast i bøjlen.

De to års garanti på hjulet er ikke udløbet endnu, så jeg har stadig håb om at få et hjul, der duer.
Som det er nu, kan jeg ikke engang tillade mig at låne det ud, for det er vigtigt efter hvert kast at tjekke bøjle og line for at undgå kludder, og man skal opdage og være forsigtig når linen kiler sig fast  - hvilket især under aften og natfiskeri er temmelig irriterende.
Og tanken om at en 4½ kg's havørred måske hugger lige da linen har kilet sig fast er ikke rar, hvilket nedsætter glæden ved fiskeriet en del...

Når hjulet ellers virker som det skal, er det et ret lækkert hjul at fiske med. Det vejer ikke meget, har en silkeblød gang og er behageligt at arbejde med. Men jeg er ikke imponeret af at der skal være så mange problemer med et hjul i den prisklasse. Hvis Shimano havde valgt at bytte til et nyt hjul med det samme, så var jeg blevet sparet for en masse dårlige fiskeoplevelser og en mere eller mindre tabt investering i 2.500,- kr. klassen. Hvad skal man med et hjul der virker 95% af tiden? Det er jo selvfølgelig på et tidspunkt i de resterende 5% at man får et gigant hug af drømmefisken, som derefter mistes.

Jeg vil tro at mange er rigtig glade for deres Twin Power 3000 SFC hjul, men de uheldige oplevelser og den ikke optimale service (hvorfor fik jeg ikke bare et nyt hjul, hvis det jeg havde købt var en "mandagsmodel"?) trækker alvorligt ned for mig, så derfor er der ikke ret mange stjerner fra mig i dette tilfælde:


Abu Sorøn STX60

Jeg bruger et større hjul til at afbalancere min lange bombarda stang (Fenwick Silver Wings 12'6''). Valget faldt på Abu Sorøn STX60, der har vist sig at være et ganske pålideligt hjul, oven i købet til en fornuftig pris. (Set til omkring 1.000,- kr.)


Abu Sorøn SX60 er et godt, solidt og prisvenligt hjul

Ovenpå ærgrelserne med mit nyeste Twin Power hjul, har det været dejligt også at have et hjul, der bare fungerer. Og det har dette gjort upåklageligt i de snart 12 måneder, hvor det har været mere eller mindre fastmonteret på min bombardastang.

Min model er større end mine andre hjul, og det er velvalgt til at afbalancere den meget lange stang jeg bruger til bombarda- og flådfiskeriet.
Foreløbig har det holdt til sandsynligvis flere end titusindvis af kast på over hundrede fisketure, og der har ikke været problemer under opsejling.

Det er vigtigt at man kan stole på sit grej, for hvis den store fisk endelig hugger - og det gør den jo heldigvis af og til - vil man ærgre sig gul og grøn over at miste den pga. svigtende udstyr. Det har jeg indtil videre kunnet på dette hjul, der naturligt nok er mit førstevalg når jeg rigger min 12.6'' stang til.

Hvis jeg skulle komme med et enkelt lille punkt hvor jeg tror hjulet måske kunne være bedre, så skulle det være muligheden for at smøre de indvendige dele. Jeg kan jo ikke vide om det forøger hjulets levetid at man kan smøre det indvendigt uden at skille det ad, men det virker sandsynligt.

Forholdet mellem pris og kvalitet er i top, men jeg har ikke fisket helt nok med dette hjul til at kunne sige hvor mang eture det holder til. Jeg giver det fire stjerner, men forventer det med tiden vil løbe op i fem:


Abu Sorön STX40

Ansporet af mine gode erfaringer med STX60 hjulet i samme serie, faldt valget på dette hjul, da jeg skulle finde en afløser til Shimano Twinpower, som skuffede. Det har jeg ikke fortrudt.

Jeg har brugt hjulet til hundredvis af ture i løbet af de seneste to år, og det fungere stadig upåklageligt. Man kan se på det, at det er brugt, bevares, men selve funktionen er som den skal være.

Hjulet passer i størrelse godt til min Ironfeather Momentum 10'' "bombarda"-stang, og til mine 9' stænger vil det også være et godt match.
Til kystens havørreder er størrelsen også helt fin. Jeg har spolet et par hundrede meter Nanofil line 0.19 på mit hjul, og selvom jeg jævnligt klipper et stykke af, så er der line nok på til at det holder længe.

Efter to års intensiv brug er bremse- og bøjlefunktion såvel som lineoplæg stadig i orden, o ghjulet som sådan føles stadig solidt. Så det er bestemt godkendt herfra, ikke mindst set i lyset af hjulets pris (set til omkring 1.000,- kr.).

Forholdet mellem pris og kvalitet er helt i top. Fem stjerner herfra:


Læs om mit endegrej her.
Læs om mit krogvalg her.


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk