Links til over 275 online shops med fiskegrej: Grejbutikker        Bookmark and Share
Ophængerflue
 
Når jeg fisker med blink eller kystwobler ved kysten fisker jeg af og til med ophængerflue. Også ved spin-fluefiskeri med bombarda flåd har jeg flere gange valgt at fiske med ophænger.

Det er min faste overbevisning, at 2 lækkerbiskener lokker bedre end 1, og at der findes dage hvor havørreden overvejende foretrækker den ene form for agn frem for den anden. Dette har jeg oplevet flere gange: hvis den første ørred tager ophængeren, er der stor sandsynlighed for at de næste også gør det, og modsat.

Det vil være for meget sagt, at det ligefrem fordobler chancen for fast fisk at fiske med ophængerflue, for det er naturligvis afgørende at der netop dén dag er fisk netop dér, hvor du vælger at fiske.

Ophænger på fireline - brug slagline!

Overgangen fra monofil line til fireline voldte mig nogen kvaler i starten, indtil jeg fandt en god løsning - det er nemlig ikke sådan ligetil at binde en ophænger på fireline.

Løsningen er for mig, at jeg binder 1½ m 0.30 monofil line på som slagline, og nu er det pludselig let at binde en ophænger på.
Slaglinen tjener samtidig det formål, at den reducerer sliddet på den meget dyrere fireline, der på denne måde holder længere. Nogle vil måske mene, at monofil linen også er mindre synlig for fisken, og dermed skræmmer fisken mindre.

Det er min erfaring at jeg ikke har mistet fisk eller blink pga. en knækket line siden jeg begyndte at anvende denne teknik. Monofil linen på 0.30 holder altså til ganske meget (og ja, jeg har haft nogle gedigne bundbid).

Knuden til svejsning af fireline og slagline finder du i afsnittet om fletline.

Glideknuden

Jeg fisker altså med ophængerfluen bundet på en tjavs monofil line, der er bundet fast med glideknuden på en anden monofil line, ca. 30 cm over blinket.
Når der er bid på ophængeren, glider knuden ned til blinket, og dermed er risikoen for at blinket sættet sig fast i bunden forsvundet.

Sådan bindes glideknuden:


(Billede fra Karup Å Sammenslutningen)
 
Andre bruger en fast ophængerknude, og jeg har hørt nogle sige, at de aldrig oplever at blinket sætter sig fast i bunden. Jeg har prøvet det én gang, og det er nok for mig... men her et link til en side der repræsenterer opfattelsen af, at fast knude er bedst: kystfiskeren

 Fluerne

Alle kystfluer kan anvendes. Da jeg i en lokal grejbutik på Als spurgte til hvilke fluer der var mest anvendte der nede, var svaret: Red Tag.
Red Tag er formentlig én af de alment mest kendte fluer, fordi det er en af de første, man lærer at binde. Jeg havde ikke umiddelbart forventet at netop den blev foretrukket, men på den anden side... hvis den virker, så skal den da bruges.

Selv anvender jeg oftest følgende fluer:
Juletræet
Magnus i grå eller brun
Muddlere (til natfiskeri)

Jeg bruger også Red Tag i palmer-udgave, samt en mængde andre fluer.
Se evt. kystfluer.dk for inspiration.


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk