P&T-tacklet med "fangstgaranti"

P&T-fiskeri er efter min mening særdeles velegnet til at drive sammen med børn. Der er altid fisk at se, enten fordi de springer, eller fordi man selv eller sidemanden fanger. Derudover er chancen for at lande en ørred relativ stor, og fiskeriet foregår i et afgrænset område.
Jeg tror at mange lystfiskere debuterer ved P&T-vande, men mon ikke chancen for at der kommer en ægte lystfisker ud af de små poder er større, hvis de faktisk oplever at få fisk på krogen?
Det tror jeg, og derfor skal jeg her videregive det tackle som har givet mig allerflest fangster ved P&T-vandene.

Historien bag:
Jeg arbejder som pædagog, og har heldigvis af og til mulighed for at tage på fisketur mens jeg er på arbejde. Ofte går turen til en P&T-sø, hvor chancen for fisk er størst, og der er garanti for i det mindste at se fisk.
Igennem tiderne har jeg oplevet masser af ture uden fisk, på trods af at vi ofte har 4-8 fiskende stænger.

Børnenes utålmodighed og deres til tider manglende koncentration forklarer det ikke helt, for fiskene er der jo, og de kan fanges af andre - derudover har jeg selv og andre voksne altid været ihærdige i vores forsøg på at sikre turen succes i form af fangst.

Vi har prøvet næsten alt: blink, spinnere, orm, powerbait... Men der skulle en hollænder til at vise mig det tackle, som jeg siden har anvendt. Ifølge vores hollandske ven giver tacklet fangstgaranti, og selvom det ikke længere vores egen statistik, så har vi fanget væsentlig flere fisk sidne vi begyndte at bruge tacklet.

Tacklet:
Powerbait har opdrift, og derfor kan det ikke fiskes under et flåd på samme måde som f.eks. regnorm. Denne metode giver dig mulighed for at bestemme hvor langt over bunden du fisker, det kan f.eks. være ml. 60 og 80 cm, som er den afstand der har givet os fisk.
Belastningen er et kuglelod med hul i på små 5 g. (Hollænderen brugte kun 3 g). Linen føres igennem kugleloddet, og der bindes en svirvel på linen, så kuglen frit kan bevæge sig op mod stangen. Du kan også anvende en stopknude. Fisken mærker på denne måde ingen modstand når den tager agnen.

For enden af linetjavsen, eller linen hvis du bruger stopknude, binder du en lille trekrog str. 8 eller 10 (hollænderen brugte enkeltkrog).
Heri fastgøres din powerbait, som du forinden har formet som en lille fisk: tag en stor klump og rul den som en cigar, lidt tykkere i den ene ende. Tryk "cigaren" flad, og gør snuden (den tykke ende) stump ved at trykke på den med en finger. Du skal ikke spare på powerbaiten, mine agn er 6-7 cm lange.

Du kan nu kaste din agn ud på den ønskede position. Lad loddet falde til bunden og stram linen op, så du har kontakt og ved hvor højt i vandet agnen er.
Lad nu roligt stangen stå og vent på at linen begynder at røre på sig.
Det er erfaringsmæssigt ikke nødvendigt at holde linen stram hele tiden, som ved bundsnørefiskeri efter fladfisk og torsk. Dette letter fiskeriet især for børn.
Giv tilslag når du ser linen "løbe", og du har fast fisk.

Siden vi er begyndt at anvende ovenstående tackle har vi som nævnt fået fisk med hjem rigtig mange gange. Ikke alle har fanget, men har mindst én af os, og det er mere end vi kan sige om turene "før hollænderen", som vi kalder dem.

Knæk og bræk :-)


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk