RIGNING AF   -   NW SLAYER PROPEL 13

Det er enhver kajakfiskers fornøjelse at stå overfor den spændende udfordring det er at rigge sin kajak til, så den passer perfekt til lige netop hans eller hendes behov. Det er især spændende, når man skal bore huller i sin kajak første gang


Det er helt normalt at jeg har 4-5 stænger med på mine kajakfisketure. 
Det er heldigvis nemt at organisere grej og stænger i en Slayer

Stangholdere

Jeg har valgt at rigge min kajak til med stangholdere fra Scotty. Scottys omfattende varekatalog kan findes her: Scotty.com.

Jeg bruger Rocket Launchers fordi de har et godt greb om stængerne, og det er let at trække stangen hurtigt op af holderen ved hug. Basen til trollingstængerne (dem har jeg monteret i de tracks, der løber langs kajakken foran sædet) er at typen Deck Mount.

Bag sædet har jeg monteret to andre Rocket Launchers. Dem bruger jeg til transport af stænger, jeg ikke fisker aktivt med. Igen, det er let at komme til stængerne, når jeg skifter.

Her har jeg valgt at fæstne dem til skinnen med Gear-Head Track Adapter. De er meget lette at montere, og kan hurtigt flyttes hvis det er nødvendigt.

De er dog uegnede til stangholdere, hvor stængerne skal bruges til trolling, fordi de roterer om deres akse ved hug. 
Derfor: Deck Mounts til trollingstængerne.
  


Bemærk også de skiver, der er indsat i stangholderen 
(det gul-grønne). Med disse Slips Discs fra Scotty kan man finjustere sin Rocket Launcher til nøjagtig den hældning,
man ønsker

"Mælkekasse"

Det er tradition indenfor kajakfiskeri, at man har en mælkekasse bag på kajakken, meget lig de knallerter, man ofte ser molefiskere bruge :-) Jeg har dog valgt at stikke af fra traditionen ved købe en plastikkasse, og herefter montere nogle PVC rør til flere stangholdere.
Jeg har boret en hav af huller i bunden af kassen, så eventuelt vand fra bølgeskvulp eller regn kan komme ud.

Jeg kan nemt tilgå kassens indhold fra siddende position, og jeg bruger den til grejkasser, Gulp og andet godt.

De to PVC rør, der virker på samme måde som mine Rocket Launchers, sikrer, at jeg let kan transportere 4 stænger i kajakken.

Kassen fastholdes af de elastikker, der i forvejen er monteret i Slayers "bagagerum".
  


Man behøver blot kaste et enkelt blik på Claus' og min tilriggede kajakker for at se,
hvor vigtigt det er at have plads til mange stænger 


Pagaj

Det vigtigste ved pagajen er, at den er sikret med en pagajline!
Alt kan ske, og går drevet i stykker på åbent hav, og du mister din pagaj, er du ilde stedt. Det må ikke ske! 
Altså: pagajline.

Pagajen bruges på meget lavt vand (<= 30 cm) og ofte ved start og slut fra stranden. Resten af tiden skal den være tilgængelig hvis uheldet er ude, men så meget af vejen som muligt.

Jeg har valgt den enkle løsning med en elastik, der er fastgjort med de skruer, der i forvejen holder håndtaget. Ved at føre elastikken under pagajen og tilbage over den, for derefter at "hanke" den i en dims, jeg har monteret på skinnen, er det let både at sikre pagajen langs kajakken under sejlads, og at få fat i den i en håndevending, når jeg skal bruge den.
  


The Kayak Fishing Store sælger disse håndtag med
elastikker, som man kan bruge til at fæstne pagajen med.
Det er en tidligere version, jeg har monteret.

På fotoet herover kan man ane hvordan det ser ud.
Man kan i øvrigt sagtens lave dem selv.  

Batteri

Med GPS/ekkolod følger nødvendigheden af at placere et batteri(er) i kajakken. Jeg har valgt en lidt avanceret løsning her, idet jeg har købt en batteriholder (Dual Battery Mount) fra Berley Pro, der leverer aftermarket products til blandt andet Native Watercrafts kajakker. Fede produkter, må jeg tilføje, jeg ønsker mig endnu flere fra dem!
I parentes kan jeg bemærke, at de også sælger deres varer fra England, så man ikke skal betale told af sine køb.
(Se den engelske side her, men bemærk at ikke alle produkter er vist)

Dual Battery Mount er en batteriholder, der udnytter det dæksel, som en Slayer er født med, og som sidder lige foran pedaldrevet.
Dækslet afmonteres med fire tommelskruer og giver derved adgang til kajakkens indre.

I Berley Pro's version af en batteriholder, er dækslet modificeret, så det er selve batteriholderen. Batterierne hænger på undersiden af dækslet, der er udstyret med en kabelgennemføring, så man kan kable batteriet med sit ekkolod.

Det er efter min mening en meget elegant løsning.Berley Pro leverer skræddersyede løsninger til 
blandt andet Native Watercrafts kajakker


Ekkolod

Grunden til i det hele taget at have så stort et batteri(er) ombord, er først og fremmest fordi jeg har en GPS/ekkolod monteret.

Mit nuværende ekkolod er et Lowrance Elite DSI-5, som er monteret i skinnen på højre side umiddelbart foran sædet. Jeg har valgt højre side, fordi jeg altid entrer og forlader kajakken i venstre side, og på den måde undgår jeg at skulle skræve over ekkoloddet.

Ekkoloddet er monteret på en Fishfinder Mount, også fra Scotty, som igen er monteret på skinnen i endnu en Gear Head Track Adapter.

Kablet holdes på plads ind mod skinnen langs kajakkens side med kabelholdere, der er monteret i skinnen.


Har man først prøvet at fiske med GPS/ekkolod, er det 
svært at undvære. Her kan man se min rute den pågældende dag, og under kajakken en stime fisk. En GPS gør det
muligt at gentage sit spor og at lægge waypoints ind.
    

Fish Finder Visor

Hvad hedder sådan en fætter på dansk - ekkolodsvisir?

Under alle omstændigheder er det endnu et produkt fra 
Berley Pro
, som jeg er rigtig glad for.

Berley Pro markedsfører den som et visir, der skaber skygge for ekkolodsskærmen, så den bedre kan aflæses på dage med solskin, men jeg har erfaret at den har en anden effekt, som også er rigtig god: den holder skærmen stort set fri for vandstænk, både fra regn og fra bølgesprøjt.

Og det er faktisk ikke så tosset endda.
  


Transducer

Når man skal placere sin transducer, bliver man stillet overfor et valg: indvendig eller udvendig montering?

Indvendig montering har åbenlyse fordele såsom at den er beskyttet, man skal ikke bøvle med at tage den af og på og så videre. Til gengæld mister man den nøjagtige aflæsning af vandtemperaturen.

Jeg har valgt at montere min transducer i en transducerarm, som igen er monteret på skinnen langs kajakken, denne gang i venstre side.

Min transducerarm er fra RAM Mounts, men der findes nu også en fra Scotty, som er nemmere at skaffe.

Når transducerarmen er pakket væk, ligger den i det forreste aflukke på kajakken.
  


Transduceren har jeg placeret i en transducerarm fra RAM


Behind Seat Backpack

Seat Bag fra Native Watercraft er en virkelig god ide. Jeg bruger den til at opbevare madpakke, vand og termoflaske, og placeringen lige bag sædet betyder at det er nemt og hurtigt at få fat i, samtidig med at det er beskyttet mod vand, og ikke rasler rundt sammen med grejkasserne. 

Behind Seat Backpack passer selvfølgelig perfekt til NW's eget sæde, men det passer faktisk også til sædet i for eksempel en Hobie Pro Angler.

 


Seat Tool Organizer

En anden lækker detalje, er NW's Seat Tool Organizer. Den passer til sædet i en Slayer, hvor den monteres under selve sædet.

I din Seat Organizer kan du for eksempel have to grejæsker, der herfra er let at få adgang til.

Jeg har også min krogløsertang, en priest og en kniv monteret i min Seat Organizer, hvor de er bundet fast i en elastik for let adgang.
  Sikkerhedslys og flag er vigtige for sikkerheden

Flag og Lys

Flaget er en vigtig del at sikkerheden til søs - i en kajak rager man ikke højt op, og andre sejlere kan meget let overse en kajakfisker, der måske selv er travlt optaget af at fighte en fisk.

Flaget er selvfølgelig en enkel måde at øge synligheden på havet.

Samtidig er det også en fordel for de kajakfiskere, man følges med, at de lettere kan få øje på én, som man ikke skal undervurdere værdien af. 

Jeg har valgt at montere et flag i forlængelse af Scottys kajaklys, så det rager cirka 1½ meter op over vandoverfladen.

Lys er endnu en vigtig sikkerhedsforanstaltning, man bør have på sin kajak. Især, hvis man som jeg, også fisker i skumringen og ind i natten.

Pt. har jeg som sagt en kajaklys løsning fra Scotty.
(Men jeg ønsker mig en customized udgave fra Berley Pro :-P )
  


Fangstnet

Fangstnettet skal selvfølgelig med, når man håber på at fange den store havørred på 5+ kilo. Det skal være let og hurtigt at få fat i, og samtidig skal det være lidt af vejen - man bruger det trods alt ikke hele tiden.

Jeg har på et tidspunkt haft det bag sædet, og på et tidspunkt i et rør på mælkekassen på samme måde som stængerne. Sidstnævnte placering har den ulempe, at man risikerer (suk), at krogene fra de stænger, der står ved siden af, sætter sig fast i nettet.

Min nuværende løsning er at bruge en fangstnet-magnet. Den ene er naturligvis sat fast i fangstnettet, og den anden sidder oppe foran i kajakken, sat fast i håndtaget. Fangstnettet ligger herved ovenpå dækslet til det forreste rum.

NB. Fangstnettet er samtidig ved skaftet fastgjort i en elastik, som er fæstnet i kajakken. "Leash it or lose it", som "man" siger.
  


Køletaske

Køletasken fra Native Watercraft, der hedder Ultimate Bow (den er designet til en det forreste rum i en Ultimate kajak), passer også ned i Slayers forreste rum.

Køletasken er særdeles velegnet til madpakke og væske som man gerne vil beskytte mod at blive alt for varmt, og er naturligvis helt suveræn til at holde fangsten kold, hvilket er en fordel især i de varme måneder.


GoPro Mount

Mit GoPro kamera er pt. monteret på en Camera Mount fra Scotty, som igen er monteret i kajakkens Slide Track ved siden af det forreste rum.

Jeg er ikke sikker på, at det er den blivende løsning. Medmindre jeg får et kamera, der kan fjernbetjenes, hvilket mit GoPro Hero 2 ikke kan. Og uden fjernbetjening bliver placeringen en ulempe - det er besværligt at få det tændt og slukket tit, så det ender ofte med at være tændt hele tiden. Så store er GoPro batterierne heller ikke, så efter 2½ time er det slut med batteri, men ofte langt fra med fisketur.

Jeg overvejer to kameraer - et nyt, fjernbetjent på ovennævnte placering, og mit nuværende - eller et andet - monteret på en høj stang skråt bag sædet. Hvis jeg får råd til tre kameraer, har jeg også en ide om placeringen af det tredje, men det varer vist lidt endnu, inden det bliver aktuelt
  

 Transport
Kajakvogn

En kajakvogn er en uundværlig del af udstyret, når man har en Slayer 13 Propel. Den er ganske enkel for tung til at bære.
Men til alle andre fiskekajakker ville jeg nu også vælge at have en, alene fordi det er bekvemt at køre kajakken ned til vandet mens den er fuldt rigget til. Man slipper for en del gåture på den måde.

Railblaza's C-tug kajakvogn er rigtig god. Den kan let skilles ad og samles igen, så man kan have den med i kajakken, hvis man ønsker det.

Jeg søsætter næsten altid min kajak på strande, hvor de originale hjul på en C-tug ikke er helt optimale, idet jeg oplever at hjulene borer sig ned sandet/stenene. Railblaza har selv lavet en udvidelse, men jeg faldt for en "Mullet Miller Cart", der er en modificering af en C-tug.

The Kayak Fishing Store forhandler både den færdige vogn og en modifikationssæt, som kan bruges hvis man har en C-tug i forvejen.

Den helt store fordel her er de lækre strandhjul, der forbedrer køreegenskaberne på al slags underlag.


Mullet Miller Cart er en modificeret udgave af en C-tug
som forhandles af The Kayak Fishing Store


 

Video med Mullet Miller Cart / modificeret C-tug


Transport på trailer

Man skal jo også ned til fiskevandet... Jeg har to metoder til transport af min kajak til og fra fiskevandet.

Det nemmeste er at køre kajakken på min trailer, så derfor har jeg lavet nogle profiler som jeg har påmonteret traileren. Med dem sidder kajakken rigtig godt. 

Videoen herunder viser tydeligt hvordan traileren er lavet og virker, også selvom det er min gamle kajakvogn, jeg bruger. Løsningen er nøjagtig den samme med min C-tug/Mullet Miller Cart, dog har jeg gjort ramperne bredere for at de passer til den nye kajakvogn.


 

Video der viser min kajaktrailer


Transport på tag
  

 
Nogle gange er det mere adækvat at transportere kajakken på bilens tag. Det er næsten lige så let som på en trailer, men det er her en svag ulempe, at man skal afmontere kajakvognen.

Fordi roret på en NW kajak ikke kan hæves, er det kun muligt at skubbe kajakken op på tagbøjlerne fra bagenden af bilen hvis man skubber den op med bagenden først.
Jeg vælger at gøre det fra siden i stedet.

Tagbøjlerne har fået noget rørisolering sat fast med gaffertape, og det forhindrer at kajakken rutsjer frem og tilbage på de ellers glatte tagbøjler.
 

 
Imellem tagbøjlerne fastgør jeg på den ene side af bilen et jernrør, der har en PVC rør udenom. Det er på dette rør, at jeg skubber/ruller kajakken op - med bagenden først.

Når kajakken er halvt oppe, løfter jeg forenden og drejer den ind på plads over motorhjelmen. Til slut spændes kajakken ned med to spændbånd, en ved hver tagbøjle. 

Videoen herunder er lavet da jeg havde en NW Mariner kajak, men bortset fra kajakken, er det samme metode jeg bruger med min Slayer.


 

Video, der viser hvordan kajakken tages op og ned fra biltaget


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk